Florinel Coman (24 de ani, extremă stânga) e cea mai proastă afacere făcută all-time de Gigi Becali, patronul FCSB-ului, din perspectiva investiției raportate la randament: clubul a cheltuit cu peste 4 milioane de euro în 5 ani, în care na produs nimic care să-i aducă bani grupării roș-albastre și nici na fost vândut!
Cea mai mare investiție făcută de Gigi Becali de când a intrat fotbal în continuare să se devalorizeze. Florinel Coman, fotbalistul pe care patronul FCSB a plătit cea mai mare sumă în cei peste 19 ani de când e proprietarul echipei, continuă să deprecieze. Din cauza prestațiilor slabe și foarte slabe, dar și a faptului că na reușit să mai revină la forma de dinaintea accidentărilor, cota lui a ajuns în prezent, după ultimul refresh realizat de site-ul transfermarkt, la numai 3 milioane de euro. E cel mai slab nivel din ultimii 3 ani.

FCSB. Florinel Coman a regresat după Euro U21 din 2019
De fapt, acum, Florinel și sub valoare pe care o înregistrează înaintea startului Campionatului European U21 din vara lui 2019, la care a avut o prestație senzațională împotriva Angliei, când a reușit o “dublă”. După acel turneu ajunsese chiar și la o cotă virtuală de 6 milioane de euro, dar de atunci a urmat o prăbușire fără sfârșit.
Nu e singurul fotbalist al acelei naționale de tineret care a regresat din acest punct de vedere. În situația lui se mai regăsesc nume precum Nedelcearu, Cristi Manea, Tudor Băluță, Vlad Dragomir.
De fapt, jucătorul care a împlinit în aprilie 24 de ani devine liderul incontestabil al celor mai proaste afaceri făcute de Becali în fotbal. Efortul financiar al clubului în ceea ce a însemnat Coman în ultimii 5 ani a fost unul imens:
- FCSB la cumpărat cu 2,5 milioane de euro, record absolut în materie de transferuri între echipe de Liga 1
- Becali a răscumpărat ulterior și procentul deținut de Viitorul, care a însemnat alți 500.000 de euro
- salariul său în cei 5 ani a însemnat în jur de 1.000.000 de euro
- costurile operațiunilor și recuperării au fost suportate tot de club, alte câteva zeci de mii de euro. Rezultă un total de peste 4 milioane de euro cheltuiți în toți acești ani. În schimb, Coman na întors practic nimic pentru club. Echipa nu a câștigat niciun titlu de campioană cu el în lot, iar ultima calificare în grupele cupelor europene a fost bifată în 2017-2018, însă sa reușit fără Florinel, care a fost cumpărat chiar imediat după ce FCSB a intrat în Europa League și el. a venit să joace direct în grup, unde a evoluat puțincă nu era titular în fața lui Budescu, Alibec, Gnohere, Florin Tănase și Teixeira.

Momentul în care Florinel Coman sa accidentat în meciul cu Baska Topola, în august 2020
Datele negre ale lui Florinel Coman în ultimii ani
- A marcat ultimul gol în urmă cu 11 luni, în iulie 2021, în meciul cu Șahtior Karagandi, în cupele europene
- A înscris ultima dată în Liga 1 în urmă cu un an și jumătate: decembrie 2020
- A jucat ultima dată în echipa națională în urmă cu mai bine de un an, în martie 2021, România – Macedonia 3-2, când sa accidentat chiar în startul jocului
- A reușit ultima dată o “dublă” în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, în octombrie 2019
Alte afaceri proaste marca Becali
1. Emeghara – 2,5 mil. euro pierdere
Cumpărat pentru 1,5 milioane de euro de la Poli Timișoara, în vara lui 2007. A stat nu mai puțin de 5 sezoane sub contract cu FCSB, însă a avut aproape tot timpul medical, din cauza a absentat 80% din timp. A bifat doar 42 de jocuri, o medie de 8 meciuri pe an. Avea un salariu mare, de 200.000 de euro pe an, astfel că gaura totală a fost de 2,5 milioane de euro!
2. Elton – 2,3 mil. euro pierdere
A fost adus în ianuarie 2007, iar cifrele tranzacției au fost dezvăluite la vremea respectivă de Gazeta Sporturilor. Suma de transfer a fost de 850.000 de euro, la care se adaugă 1,3 milioane de euro, bani ce reprezentau comisioane pentru firmă de consultanță. Elton a stat doar 5 luni, cu un salariu de 25.000, astfel că totalul deficitului pentru Becali în cazul Elton a fost de aproape 2,3 milioane de euro!
Cele mai mari afaceri marca Becali
1. Dennis Man – 9 mil. profit în euro
Achiziționat pentru numai 400.000 de euro de la UTA, atacantul lateral dreapta a fost dut în urmă cu un vânzător și pentru 11 milioane de euro. 10% din sumă sa dus către clubul arădean. În perioada petrecută la FCSB, 4 ani și jumătate, Man a însemnat un efort pentru club, pentru contractul său financiar, de sub 500.000, astfel că profitul net înregistrat și unul record: peste 9 milioane de euro!
2. Nicolae Stanciu – 9 mil. profit în euro
Na fost deloc scump atunci când Becali la cumpărat, în 2013, de la Vaslui: doar 700.000 de euro. A stat doar 3 ani, a contribuit la reîntoarcerea FCSB-ului în grupele Champions League, după care a fost vândut pentru 10 milioane la Anderlecht. În cei 3 ani, cu salariul și primele încasate, FCSB na cheltuit mai mult de 500.000 de euro, așa că profitul e de aproape 9 milioane de euro.
3. Chiricheș – 7 mil. profit în euro
FCSB la adus în ianuarie 2012, în schimbul a 800.000 de euro, de la Pandurii. După doar un an și jumătate, timp în care a și bifat un titlu și calificare în optimile Europa League, a fost cedat la Tottenham pentru 8,5 milioane de euro. Salariul și-a și bonusurile au fost numai de 250.000 de euro, iar Pandurii sa mai ales cu încă 500.000 de euro, procentul la revânzare.
4. Gardoș – 6 mil. profit în euro
A costat, în 2010, doar 150.000 de euro, fiind adus din Liga 2, de la Chiajna. A stat 4 ani, a jucat în fiecare an grupe europene, inclusiv Champions League, a câștigat și două titluri, după care a fost vândut în schimbul a 6,8 milioane de euro. Cum cu contractul și primele lui FCSB na cheltuit mai mult de 500.000 de euro.
VIDEO. Ce spune Adnan Aganovic despre politica FCSB: „E greu să te impui la FCSB când ai 27-28 de ani” + „Nu mă afectau criticile lui Gigi Becali”

Mai multe știri despre FCSB:


.